KERANG REBUS ASAM LIMAU


Resepi Kaya Zat Besi dan Vitamin C  

KERANG REBUS ASAM LIMAU
(Hidangan untuk 4 orang)

Bahan-bahan
500gm kerang
2cm halia (diketuk)
1 batang serai (diketuk)
2 biji bawang merah (dihiris halus)
1 biji cili merah
Sedikit air

Pencecah Asam Limau
3 biji limau kasturi
1/2 biji tomato
1/2 biji cili merah
1/2 biji cili hijau
1/4 biji bawang besar

Cara penyediaan
1. Cuci kerang hingga bersih
2. Rebus kerang dengan sedikit air. Masukkan halia, serai, bawang merah dan cili merah.
3. Rebus hingga masak.
4. Bagi penyediaan pencecah asam limau, potong halus-halus tomato, cili merah, cili hijau dan bawang besar kemudian satukannya. Perahkan limau ke atas bahan-bahan yang dipotong tadi.
5. Hidangkan kerang rebus bersama pencecah asam limau tadi.

SELAMAT MENCUBA!

No comments