JANGAN BERBUKA PUASA DENGAN YANG MANIS-MANIS? BAGAIMANA DENGAN KURMA?


Kurma asalnya tidak terlalu manis.
Kalau kurma yang dibeli terlalu manis...
Ini adalah 'manisan kurma' yang ditambah kandungan gula berlipat ganda agar tahan lama untuk di eksport, bukan lagi kurma segar. Biasanya kurma yang segar harganya mahal sedikit.

Berbuka dengan kurma atau makanan yang manis-manis?


Kurma banyak khasiatnya. Antaranya kurma segar merupakan buah yang bernutrisi sangat tinggi... tapi berkalori rendah.
Ketika berpuasa, kadar gula dalam darah kita menurun. Kurma, sebagaimana yang disabdakan Rasulullah, adalah karbohidrat kompleks, bukan gula (karbohidrat sederhana).
Karbohidrat kompleks, untuk menjadi glikogen, perlu diproses sehingga makan waktu. Sebaliknya, kalau makan yang manis-manis, kadar gula darah akan melonjak naik, langsung. Bummmm...
Sangat tidak sihat.

Karbohidrat kompleks mengambil masa untuk makanan diubah kepada energi. Dengan demikian, makanan diproses perlahan-lahan dan tenaga diperoleh sedikit demi sedikit.
Dengan demikian, kita tidak cepat lapar dan energi tersedia dalam waktu lama, cukup untuk aktiviti sehari penuh.
Sebaliknya, karbohidrat sederhana menyediakan energi sangat cepat, tapi akan cepat sekali habis sehingga kita mudah letih. Maka, ketika makan sahur, jangan makan makanan atau minuman yang banyak mengandungi gula, karena kita akan cepat letih. Makanlah karbohidrat kompleks (protein jangan dilupakan!) sehingga kita tetap berenergi sampai waktu berbuka.



Dapatkan Set Puasa Shaklee agar anda bertenaga sepanjang bulan Ramadhan




KHASIAT KURMA SEPANJANG TAHUN


Buah kurma sangat tinggi khasiatnya dari segi kesihatan. 

Kurma mempunyai kandungan...

Glukosa yang tinggi - amat baik untuk memulihkan tenaga yang hilang selepas seharian berpuasa apabila dimakan semasa berbuka. 

Seratnya yang tinggi - amat baik untuk penghadaman yang baik dan mencegah masalah sembelit.

Anti oksidan yang sangat tinggi -  dinamakan sebagai ‘phenol’ yang baik untuk mencegah kanser dan pelbagai penyakit kronik jika diamalkan selalu.


Persatuan Kanser Amerika, mencadangkan pemakanan yang tinggi dengan serat atau fibre sehingga 25 hingga 35 gram setiap hari untuk mencegah kanser usus dan ini boleh dicapai dengan makan kurma yang mengandungi kandungan serat yang amat tinggi.

Kurma mengandungi kandungan fiber atau serat boleh larut yang tinggi dan amat baik untuk mengurangkan risiko mendapat penyakit jantung koronari.


Buah kurma juga mengandungi semua unsur zat makanan
Di dalam 100gram buah kurma mengandungi,
20gram air, 
2gram protin, 
5gram lemak, 
75gram glukosa. 

Kurma juga mengandungi pelbagai vitamin dan garam mineral seperti, 
vitamin A, 
vitamin C, 
vitamin B kompleks, 
potassium, 
zat besi, 
sulfur, 
 magnesium, 
kalsium, 
kuprum, 
fosforus dan sebagainya


Mineral yang tinggi - membantu menguatkan tulang dan sendi .
Kurma juga boleh mencegah masalah osteoporosis atau reput tulang yang biasa berlaku dikalangan warga emas.

Zat besi yang tinggi -  membekalkan tenaga segera disamping pelbagai khasiat zat-zat makanan di dalamnya untuk ibu-ibu mengandung dan bakal melahirkan anak.
- membantu mencegah masalah kekurangan sel darah merah (anemia) dan amat baik untuk ibu selepas melahirkan anak.

Garam potassium yang tinggi - mengurangkan risiko mendapat angin ahmar.


Dalam satu kajian di University of Minesota, buah kurma boleh membantu mengawal tekanan darah tinggi dengan lebih baik kerana kandungan potassiumnya.  

Vitamin B3 atau Niasin - membantu menurunkan paras kolesterol dalam darah.


Buah kurma tidak akan menyebabkan masalah kegemukan walaupun kandungan glukosa yang tinggi di dalamnya kerana kandungan seratnya yang tinggi juga.
Tetapi, kurma boleh membantu seseorang yang kurus kering untuk menambahkan berat badan jika dimakan selalu kerana kurma akan membantu menambahkan saiz dan kekuatan otot.

Biji kurma juga digunakan untuk membuat minyak biji kurma dan hampas biji kurma digunakan sebagai makanan haiwan ternakan.

Kita seharusnya terus makan buah kurma sepanjang tahun dan bukan hanya sewaktu bulan Ramadhan kerana khasiatnya yang amat baik untuk kesihatan.

Amalkan makan buah kurma setiap pagi sebelum sarapan dalam bulan-bulan lain kerana akan memberikan tenaga segera kepada kita di waktu pagi dan juga membekalkan pelbagai vitamin dan mineral untuk keperluan harian kita.


Sumber: http://doknorm.blogspot.com

KHASIAT BERWUDHU SEBELUM TIDUR



Khasiat berwudhu sebelum tidur

Pertama
Berwudhu dapat menenangkan otot-otot sebelum berehat. 
Dalam ilmu perubatan telah dibuktikan bahawa percikan air wudhu itu merupakan suatu kaedah atau cara mengendurkan otot-otot yang kaku dalam beraktiviti. 
Kesan positifnya jika seseorang itu telah menyempurnakan wudhu, fikiran akan terasa tenang dan badan tidak akan terasa letih.

Kedua
Berwudhu dapat mencerahkan kulit wajah. Berwudhu dapat menghilangkan kotoran pada kulit. Kotoran-kotoran yang melekat pada kulit kita akan sentiasa hilang dan tentunya wajah kita menjadi cerah, bersih dan berseri-seri bila kita melazimi berwudhu.

Ketiga, 
Kita akan sentiasa didoakan malaikat. Malaikat akan sentiasa berdoa memohon perlindungan kepada umat muslim yang sentiasa berwudhu sebelum tidur. Malaikat adalah makhluk yang sentiasa berzikir kepada Allah. Nescaya doanya akan sentiasa dikabulkan oleh Allah. 
Oleh kerana itu, sentiasalah berwudhu.

Keempat,
Di jauhkan daripada mimpi buruk dan permainan syaitan ketika tidur.

Berwudhu juga mengandungi nilai ibadah yang tinggi. Jika seseorang berada dalam keadaan suci, bererti dia dekat dengan Allah. Sesungguhnya Allah dekat dan cinta kepada orang-orang yang berada dalam keadaan suci dan bersih.




ANAK SUKAR TIDUR MALAM


Adakah hampir setiap malam anak anda sukar untuk tidur?

Cuba semak mungkin anak anda... 
  • Sakit perut ( tidak sedap badan )?
  • Rasa panas dan rimas?
  • Makan lewat, organ dalaman badan masih aktif dan memberi ketidakselesaan kepada badan untuk tidur.
  • Berlebihan makan junk food kerana bahan kimia dalam makanan itu merangsang anak-anak menjadi aktif, sukar tidur dan kurang selera makan.
  • Marahkan ibu dan ayahnya yang tidak memenuhi kehendaknya di siang hari. Perasaan ini terbawa-bawa hingga ke malam.

Jika semua yang di atas bukan puncanya...
Bawalah berjumpa pakar kanak-kanak untuk mengenal pasti adakah corak pemakanan atau sistem penghadamannya terganggu atau mungkin masalah lain.


Sumber: Pa & Ma - S & J Psikologi Kanak-kanak


GUNA WALKER ANAK CEPAT BERJALAN?


Guna walker anak cepat berjalan? 

Hari ini cerita tentang penggunaan walker. Kata orang kalau guna walker anak akan cepat berjalan. Tetapi ada pendapat mengatakan bahawa penggunaan walker tidak digalakkan.
 

Penggunaan walker tidak digalakkan apabila walker itu digunakan sepanjang masa. 
Maklumlah bila Si Ibu sibuk dengan kerja- kerja di rumah, lebih mudah jika Si Anak berada dalam walker bukan?
Bila terlalu lama Si Anak tadi berada dalam walker apa yang akan berlaku? 

1) Perkembangan otot paha dan kaki akan terbantut.

Berbeza apabila kita mengajar anak berjalan dengan memegang ketiak atau tangannya. 
Si Anak akan akan berusaha menahan kaki mereka.
Jadi otot paha dan kaki akan menjadi lebih kuat setiap hari dan lebih mantap.
 
Selain itu, kanak-kanak yang hanya duduk atau berdiri dalam walker,

2) Lebih bergantung kepada walker untuk bergerak dan lambat  untuk cekap berjalan.

Kanak -kanak ini juga akan mengalami 

3) Masalah mengawal keseimbangan badan

kerana kebiasaan menggunakan walker, pergerakan mereka lasak dan tidak tahu takut, melanggar apa sahaja.. ke sana ke mari dengan laju.
Oleh itu apabila kanak-kanak itu tidak lagi menggunakan walker dan berjalan dengan sendiri, mereka turut terbiasa seperti menggunakan walker. 

4) Apabila mereka berjalan, sering tidak berhati-hati.

 sehingga melanggar apa sahaja di hadapan mereka dan menyebabkan kecederaan.

5) Mereka tidak mempunyai pengalaman jatuh bangun dan kepayahan untuk berdiri dan

berjalan dan bertatih-tatih dari bawah secara normal. 

Jadi walker boleh digunakan, tetapi bukan sepanjang masa.  



Sumber: Pa & Ma - S & J Psikologi anak 



Kita semua mengetahui betapa pentingnya air untuk kesihatan tubuh badan kita. Tubuh kita terdiri dari 50-70% air. Air penting untuk pelbagai fungsi fisiologi badan. Tidak mungkin sistem biologi dalam tubuh kita boleh berfungsi tanpa air. Antara peranan air adalah:  
  • Membawa nutrient dan oksigen pada sel-sel badan
  • Air bertindak menstabilkan suhu badan
  • Sebagai pelincir pada sendi badan
  • Membantu sistem panghadaman 
  • Menjadi pelembap pada tisu organ seperti mata
  • Membantu menyingkirkan toksin dari badan
Pakar kesihatan mengesyorkan supaya mengambil air kosong sekurang-kurangnya 2 liter atau 8 gelas sehari untuk mengekalkan kesihatan badan. Ini penting untuk kekal sihat, cergas dan bertenaga untuk menjalankan aktiviti seharian.
- See more at: http://www.aljabbarhealthcare.com/?gclid=CjwKEAjwkcWrBRDg5u6SuPS11C0SJAChLLAH6IIK2OdYk-UGvRVnbqnpUZbMHD8tFw-lrf4OBkiL7BoCb6_w_wcB#sthash.227xiBam.dpuf
Kita semua mengetahui betapa pentingnya air untuk kesihatan tubuh badan kita. Tubuh kita terdiri dari 50-70% air. Air penting untuk pelbagai fungsi fisiologi badan. Tidak mungkin sistem biologi dalam tubuh kita boleh berfungsi tanpa air. Antara peranan air adalah:  
  • Membawa nutrient dan oksigen pada sel-sel badan
  • Air bertindak menstabilkan suhu badan
  • Sebagai pelincir pada sendi badan
  • Membantu sistem panghadaman 
  • Menjadi pelembap pada tisu organ seperti mata
  • Membantu menyingkirkan toksin dari badan
Pakar kesihatan mengesyorkan supaya mengambil air kosong sekurang-kurangnya 2 liter atau 8 gelas sehari untuk mengekalkan kesihatan badan. Ini penting untuk kekal sihat, cergas dan bertenaga untuk menjalankan aktiviti seharian.
- See more at: http://www.aljabbarhealthcare.com/?gclid=CjwKEAjwkcWrBRDg5u6SuPS11C0SJAChLLAH6IIK2OdYk-UGvRVnbqnpUZbMHD8tFw-lrf4OBkiL7BoCb6_w_wcB#sthash.227xiBam.dpuf

JUS LIMAU BERKISMIS

Resepi Kaya Zat Besi dan Vitamin C

Minuman berkhasiat dan menghilangkan dahaga =)
Sangat membantu mereka yang mengalami masalah Anemia
Rugi jika tidak mencuba!

KERANG REBUS ASAM LIMAU


Resepi Kaya Zat Besi dan Vitamin C  

KERANG REBUS ASAM LIMAU
(Hidangan untuk 4 orang)

Bahan-bahan
500gm kerang
2cm halia (diketuk)
1 batang serai (diketuk)
2 biji bawang merah (dihiris halus)
1 biji cili merah
Sedikit air

Pencecah Asam Limau
3 biji limau kasturi
1/2 biji tomato
1/2 biji cili merah
1/2 biji cili hijau
1/4 biji bawang besar

Cara penyediaan
1. Cuci kerang hingga bersih
2. Rebus kerang dengan sedikit air. Masukkan halia, serai, bawang merah dan cili merah.
3. Rebus hingga masak.
4. Bagi penyediaan pencecah asam limau, potong halus-halus tomato, cili merah, cili hijau dan bawang besar kemudian satukannya. Perahkan limau ke atas bahan-bahan yang dipotong tadi.
5. Hidangkan kerang rebus bersama pencecah asam limau tadi.

SELAMAT MENCUBA!